Početak

Vesti

PIONEER otvorio istraživačku stanicu na imanju Napredak u Staroj Pazovi

08/07/2014

Kompanija Pioneer Hi-Bred nakon 18 godina prisustva u Srbiji, osnovala je Istraživačku stanicu na imanju Napredak u Staroj Pazovi, koje posluje u sastavu Delta Agrara.

Pioneer, jedan od najvećih proizvođača semena u svetu, u Srbiji ima predstavništvo od 1996. godine. Od 2001. traje parnerstvo sa Delta Agrarom i u toj saradnji Pioneer je postao seme   broj 1 u Srbiji, sa 28% tržišnog učešća u hibridima kukuruza i 11% na tržištu hibrida suncokreta.

Pioneer i Delta Agrar od 2002. godine do danas organizovali su semensku proizvodnju na ukupno 23.000 Ha, proizvedeno je više od 70.000 tona semenskog kukuruza, a više od 30.000 tona plasirano je u izvoz.

Istraživačka stanica Stara Pazova obezbediće kvalitetno ispitivanje novostvorenih hibrida kukuruza i suncokreta u uslovima uzgajanja kakvi vladaju u Srbiji. Rezultati ogleda pomoći će najboljem izboru hibrida koji će narednih godina biti uvedeni u proizvodnju i plasirani na tržišta Srbije i Jugoistočne Evrope.

„Pioneer će i u narednom periodu, pored uvođenja proizvoda najnovije genetike i novih tehnologija, omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i korišćenje dodatnih servisa, kao što su aplikacije za mobilne uređaje, a koje kompanija Dupont Pioneer nudi proizvođačima širom sveta“, izjavio je Siniša Đurić, direktor kompanije „Pioneer“ u Srbiji.

„Delta i Srbija ne treba da započinju svoj  tehnološki razvoj sopstvenim znanjem i sopstvenim sredstvima, jer nemaju dovoljno ni sredstava ni znanja. Neophodno je da zasnivamo partnerstva sa vodećim svetskim kompanijama – u ovom slučaju sa Pioneerom odnosno DuPontom  –  i zatim da sva njihova dostignuća u tehnološkom razvoju primenimo u Srbiji. To će omogućiti da se na imanjima u Srbiji gaji kukuruz sa visokim prinosom i visokim kvalitetom, a da se jedan deo semenskog kukuruza plasira i u izvoz“, izjavio je predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković. 

Prinos pšenice na imanjima Delta Agrara oko 8 tona po hektaru

03/07/2014

Na imanjima Delta Agrara u toku je žetva pšenice, a prema rezultatima sa 45% obrađenih površina prosečan prinos iznosi 7,84 t/ha. Od ukupno 3.041 hektara merkantilna pšenica posejana je na 1.825, a semenska na 1.216 hektara.

“Pred nama je nastavak žetve na parcelama koje tradicionalno daju visoke prinose, pa očekujem da ćeukupan prosečni prinos iznositi oko 8 t/ha, što je na niovu najrazvijenijih poljoprivrednih imanja u Evropi”, izjavio je direktor Delta Agrara Ivan Kostić.

U sastavu Delta Agrara posluje pet poljoprivrednih imanja na kojima se obrađuje oko 15.000 hektara oranica.

Iz Delta Agara 55 tona stočne hrane za poljoprivrednike u Valjevu

11/06/2014

U okviru akcije #ObnovaPoljoprivrede Delta Agrar i Delta Fondacija uručili su danas 55 tona stočne hrane poljoprivrednicima u Valjevu i okolini, koji su tokom poplava pretrpeli veliku štetu.

Ovom donacijom završava se akcija #ObnovaPoljoprivrede u kojoj je Delta Agrar donirao 190 tona stočne hrane u 7 opština koje su najviše bile ugrožene elementarnom nepogodom a to su: Paraćin, Obrenovac, Trstenik, Bajina Bašta, Krupanj, Smederevska Palanka i Valjevo.

„Značaj akcije #ObnovaPoljoprivrede nije samo u donaciji stočne hrane poljoprivrednicima, već i u želji Delta Agrara da doprinese održanju i jačanju stočnog fonda u Srbiji“, rekao je direktor Delta Agrara Ivan Kostić.

Ističući da se razvijenost poljoprivrede u jednoj zemlji meri udelom stočarstva u njenoj proizvodnji, Kostić je podsetio da je u Srbiji taj udeo ispod 30%, a u najproduktivnijim ekonomijama čak 50%.

Poljoprivrednici iz svih 7 opština dobili su od stručnjaka iz Delta Agrara važne i korisne savete u vezi sa prehranom stoke u situaciji nedostatke kvalitetne hrane, kao i tretiranjem zemljišta koje je duže vreme bilo pod vodom. S obzirom na to da je elementarna nepogoda najviše štete nanela upravo poljoprivredi, stručnjaci Delta Agrara i u narednom periodu davaće savete našim poljoprivrednicima.

Vrednost ove akcije je 50.000 evra, a ukupne donacije Delta Holdinga za otklanjanje posledica poplava u hrani, pijaćoj vodi, odeći i novcu dostigle su 438.000 evra.

Iz Delta Agrara 190 tona stočne hrane za 7 opština u Srbiji

27/05/2014

Delta Holding nastavlja da pomaže područja pogođena poplavama, ovog puta sa orijentacijom na otklanjanje posledica u poljoprivredi i jačanje poljoprivredne proizvodnje u seoskim domaćinstvima.

Naša članica Delta Agrar od sutra, 28. maja, pokreće akciju da se održi i ojača stočarska proizvodnja u 7 opština koje su pogođene elementarnom nepogodom, a to su: Paraćin, Obrenovac, Trstenik, Bajina Bašta, Krupanj, Smederevska Palanka i Valjevo.

U okviru ovog humanitarnog, ali održivog projekta Delta Agrar će u naredne dve nedelje obići navedene opštine i donirati ukupno 190 tona stočne hrane. Potrebe za stočnom hranom definisali su krizni štabovi opština, preko kojih će donacija i biti realizovana.

Poljoprivrednicima ćemo ponuditi i stručnu pomoć inženjera stočarstva, veterinara i drugih stručnih službi Delta Agrara, a moguć je i otkup stoke koja bude utovljena.

Podršku ovom projektu dala je i američka kompanija "Pioneer", jedan od najvećih proizvođača semena u svetu i dugogodišnji partner Delta Agrara.

Vrednost ove akcije za pomoć poljoprivredi je 50.000 evra, čime su ukupne donacije Delta Holdinga za otklanjanje posledica poplava dostigle 438.000 evra.

Pomoć imanja Napredak u stočnoj hrani

21/05/2014

Imanje Napredak AD iz Stare Pazove, koje posluje u sastavu Delta Agrara, uputio je pomoć u stočnoj hrani farmi Dragan Marković u Obrenovcu. Pošiljku čini 10 tona sojinog zrna.

Delta Sport će Crvenom krstu i prihvatnim centrima donirati odeću, obuću i veš u ukupnoj vrednosti od 145.000 evra. Pripremljeno je doniranje 20.600 komada veša, 4.100 pari papuča i 4000 majica.

Prihvatnom centru na Bežanijskoj kosi donirano je 173 komada posteljine.

U Mali Zvornik upućen je kamion sa 7.560 litara vode Aqua Gala.

Sa ovim donacijama, do sada upućena pomoć Delta Holdinga stanovništvu Srbije ugroženom poplavama dostigla je 250.000 evra. Ta suma biće uvećana za iznos jednodnevne zarade svih zaposlenih.

Humanitarne aktivnosti nastavljaju se i narednih dana.