Početak

Vesti

Nova linija za proizvodnju kratkih testenina u Danubiusu

17/09/2014

Kompanija Danubius pustila je danas u rad novu liniju za proizvodnju kratkih testenina, u koju je Delta Agrar investirao 1,8 miliona evra.


Liniju je svečano otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Grad Novi Sad predano radi na sprovođenju jednog od prioritetnih ciljeva, a to je razvoj privrede i stvaranje povoljne poslovne klime. Naš plan je da stvorimo stabilno okruženje za privlačenje ulaganja i za saradnju sa potencijalnim investitorima.

Danubiusu želim da nastavi da se razvija, da unapređuje svoje poslovanje, da proširuje svoje kapacitete i samim tim obezbedi i nova radna mesta našim sugrađanima”, istakao je gradonačelnik Vučević.

Potpredsednik Delta Holdinga za poljoprivredu Milorad Sredanović objasnio je da će nova linija omogućiti proizvodnju testenina kvalitetnijih za jednu klasu, po metodama za ispitivanje kvaliteta testenine koje su usklađene sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i brzo smrznutog testa. Danubius će tako potrošačima ponuditi domaći proizvod koji je po kvalitetu jednak testeninama najpoznatijih svetskih brendova.

Direktor Danubiusa Zoran Barjaktarović izjavio je da će Danubius, zahvaljujući ovoj investiciji, godišnje moći da proizvede 15.000 tona testenina. Dodao je da će, osim za mogućnost rasta obima proizvodnje i vrhunski i ujednačen kvalitet testine, nova proizvodna linija imati strateški značaj za rast izvoza, tržišnog učešća na domaćem tržištu i učvršćivanja pozicije brenda Danubius.

Danubius od 2006. godine posluje u okviru Delta Agrara i lider je na domaćem tržištu testenina. U sklopu fabrike nalazi se i moderan mlin, koji dnevno može da proizvede 300 tona najrazličitijih vrsta brašna, između ostalih i pšeničnu krupicu koja je osnovna sirovina za proizvodnju testenina.

Danubius posluje u skladu sa zahtevima HACCP i ISO 22000:05 standarda, a od 1. januara 2015. implementiraće i standard FSSC, koji je još zahtevniji standard kontrole kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda.

Delta Agrar otvorio drugu ULO hladnjaču na imanju Podunavlje u Čelarevu

17/09/2014

U voćnjaku Delta Agrara na imanju Podunavlje u Čelarevu puštena je u rad druga ULO hladnjača kapaciteta 6.500 t. Ukupni kapacitet skladištenja na imanju Podunavlje ovim je dostigao 13.000 t. Hladnjača Delta Agrara u Čelarevu najveća je hladnjača u voćnjaku u Jugoistočnoj Evropi.

ULO (Ultra Low Oxygen) predstavlja najsavremeniji sistem za održavanje svežine jabuka i do 300 dana. Voćke ulaze u komoru bez ikakvog hemijskog tretiranja, a pred potrošače stižu sveže, kao da su upravo ubrane. Gotovo 90% roda jabuke Delta Agrara pripada prvoj klasi, što je rezultat stalnog usavršavanja i ulaganja u znanje i tehnologije.

Voćnjak Delta Agarara u Čelarevu prostire se na 400 ha i to je najveći voćnjak u jednom komadu u Evropi.

Kompanija Delta Agrar investirala je 6 miliona evra u izgradnju druge hladnjače. Na imanju Podunavlje stalno će raditi 200, a u sezoni 1.000 ljudi.

Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga:

„Rezultati koje postižemo u ovom voćnjaku su plod ulaganja i primene vrhunske tehnologije koja je danas najmodernija i najbolja u svetu. Od 2005. godine do danas, Delta je u poljoprivredu uložila 240 miliona evra. Rezultati tih ulaganja su prinosi kakve imamo danas, a koji su iznad evropskih prinosa. Ako bi prinosi u Srbiji bili na nivou Deltinih, vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji porasla bi za više od milijardu evra.

Investiranjem u poljoprivredu dobijamo:
● povećanje izvoza, što utiče na naš platni bilans,
● povećanje profita za proizvođače, što utiče na dobro poslovanje kompanija i malih proizvođača,
● povećanje plaćenih poreza, što je korist za državu,
● novo zapošljavanje, što je interes svih: države, pojedinaca i kompanija.“

PIONEER otvorio istraživačku stanicu na imanju Napredak u Staroj Pazovi

08/07/2014

Kompanija Pioneer Hi-Bred nakon 18 godina prisustva u Srbiji, osnovala je Istraživačku stanicu na imanju Napredak u Staroj Pazovi, koje posluje u sastavu Delta Agrara.

Pioneer, jedan od najvećih proizvođača semena u svetu, u Srbiji ima predstavništvo od 1996. godine. Od 2001. traje parnerstvo sa Delta Agrarom i u toj saradnji Pioneer je postao seme   broj 1 u Srbiji, sa 28% tržišnog učešća u hibridima kukuruza i 11% na tržištu hibrida suncokreta.

Pioneer i Delta Agrar od 2002. godine do danas organizovali su semensku proizvodnju na ukupno 23.000 Ha, proizvedeno je više od 70.000 tona semenskog kukuruza, a više od 30.000 tona plasirano je u izvoz.

Istraživačka stanica Stara Pazova obezbediće kvalitetno ispitivanje novostvorenih hibrida kukuruza i suncokreta u uslovima uzgajanja kakvi vladaju u Srbiji. Rezultati ogleda pomoći će najboljem izboru hibrida koji će narednih godina biti uvedeni u proizvodnju i plasirani na tržišta Srbije i Jugoistočne Evrope.

„Pioneer će i u narednom periodu, pored uvođenja proizvoda najnovije genetike i novih tehnologija, omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i korišćenje dodatnih servisa, kao što su aplikacije za mobilne uređaje, a koje kompanija Dupont Pioneer nudi proizvođačima širom sveta“, izjavio je Siniša Đurić, direktor kompanije „Pioneer“ u Srbiji.

„Delta i Srbija ne treba da započinju svoj  tehnološki razvoj sopstvenim znanjem i sopstvenim sredstvima, jer nemaju dovoljno ni sredstava ni znanja. Neophodno je da zasnivamo partnerstva sa vodećim svetskim kompanijama – u ovom slučaju sa Pioneerom odnosno DuPontom  –  i zatim da sva njihova dostignuća u tehnološkom razvoju primenimo u Srbiji. To će omogućiti da se na imanjima u Srbiji gaji kukuruz sa visokim prinosom i visokim kvalitetom, a da se jedan deo semenskog kukuruza plasira i u izvoz“, izjavio je predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković. 

Prinos pšenice na imanjima Delta Agrara oko 8 tona po hektaru

03/07/2014

Na imanjima Delta Agrara u toku je žetva pšenice, a prema rezultatima sa 45% obrađenih površina prosečan prinos iznosi 7,84 t/ha. Od ukupno 3.041 hektara merkantilna pšenica posejana je na 1.825, a semenska na 1.216 hektara.

“Pred nama je nastavak žetve na parcelama koje tradicionalno daju visoke prinose, pa očekujem da ćeukupan prosečni prinos iznositi oko 8 t/ha, što je na niovu najrazvijenijih poljoprivrednih imanja u Evropi”, izjavio je direktor Delta Agrara Ivan Kostić.

U sastavu Delta Agrara posluje pet poljoprivrednih imanja na kojima se obrađuje oko 15.000 hektara oranica.

Iz Delta Agara 55 tona stočne hrane za poljoprivrednike u Valjevu

11/06/2014

U okviru akcije #ObnovaPoljoprivrede Delta Agrar i Delta Fondacija uručili su danas 55 tona stočne hrane poljoprivrednicima u Valjevu i okolini, koji su tokom poplava pretrpeli veliku štetu.

Ovom donacijom završava se akcija #ObnovaPoljoprivrede u kojoj je Delta Agrar donirao 190 tona stočne hrane u 7 opština koje su najviše bile ugrožene elementarnom nepogodom a to su: Paraćin, Obrenovac, Trstenik, Bajina Bašta, Krupanj, Smederevska Palanka i Valjevo.

„Značaj akcije #ObnovaPoljoprivrede nije samo u donaciji stočne hrane poljoprivrednicima, već i u želji Delta Agrara da doprinese održanju i jačanju stočnog fonda u Srbiji“, rekao je direktor Delta Agrara Ivan Kostić.

Ističući da se razvijenost poljoprivrede u jednoj zemlji meri udelom stočarstva u njenoj proizvodnji, Kostić je podsetio da je u Srbiji taj udeo ispod 30%, a u najproduktivnijim ekonomijama čak 50%.

Poljoprivrednici iz svih 7 opština dobili su od stručnjaka iz Delta Agrara važne i korisne savete u vezi sa prehranom stoke u situaciji nedostatke kvalitetne hrane, kao i tretiranjem zemljišta koje je duže vreme bilo pod vodom. S obzirom na to da je elementarna nepogoda najviše štete nanela upravo poljoprivredi, stručnjaci Delta Agrara i u narednom periodu davaće savete našim poljoprivrednicima.

Vrednost ove akcije je 50.000 evra, a ukupne donacije Delta Holdinga za otklanjanje posledica poplava u hrani, pijaćoj vodi, odeći i novcu dostigle su 438.000 evra.