Ovčarska proizvodnja u Zaječaru

Ovčarska proizvodnja u Zaječaru

22. jun 2017.

Na našoj farmi Vražogrnac kod Zaječara zvanično je zasnovan program ovčarstva. U prvoj fazi iz Francuske je uvezeno 235 ovaca i 20 ovnova, a novi kontigent očekujemo tokom avgusta. Uvezena grla su rase Il de France koja je vrlo prilagodljiva i pogodna kako za držanje na pašnjacima, tako i za moderno farmsko gajenje u zatvorenom prostoru.

Ovčarska proizvodnja zasnovana je na najsavremeniji način sa krajnjim ciljem formiranjem matičnog zapata ovaca od 6.000 i godišnjom proizvodnjom od preko 10.000 jagnjadi. Nekadašnja farma za tov junadi u Zaječaru, rekonstrisana je i adaptirana da zadovolji najsavremenije standarde farmske ovčarske proizvodnje. Pored objekata sa najmodernijim boksevima i mehanizacijom, farma poseduje i savremenu laboratoriju za veštačko osemenjavanje ovaca, koja će moći da sa semenom visoko kvalitetnih ovnova zadovolji potrebe gotovo cele Srbije.

Dugoročni plan podrazumeva proizvodnju velikih količina jagnjećeg mesa, kako za domaće, tako i za inostrano tržište. Primena najsavremenijih tehnoloških dostignuća i tehnologije je ključ za ispoljavanje maksimalnih performansi kvalitetne genetike.