Transplatacija goveđih embriona na farmi krava AD Napredak u Staroj Pazovi

Transplatacija goveđih embriona na farmi krava AD Napredak u Staroj Pazovi

20. maj 2017.

Praktični deo stručne radionice na temu "Savremena biotehnologija u reprodukciji goveda – transplatacija embriona" održana je u petak, 19. maja na farmi krava AD Napredak u Staroj Pazovi. Edukaciju je organizovao Department za stočarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu sa ciljem dodatne edukacije stručnjaka stočarstva i veterinarske medicine i promocije naučno-stručne delatnosti. Poslednji put ova metoda se u Republici Srbiji u većem obimu primenjivala pre oko 30 godina.

Duboko zamrznuti goveđi embrioni tovne rase Limuzin uvezeni su iz Republike Slovačke i vode poreklo od roditelja koji poseduju izrazito visok genetski potencijal. Procenjena carinska vrednost jednog embriona je 700 EUR, a Department za stočarstvo je privremeni vlasnik oko 200 ovakvih embriona koji se skladište u specijalnim kontejnerima Naučnog instituta u Temerinu.

Emriotransfer-transplatacija embriona je savremena biotehnološka metoda koja omogućava znatno brže širenje poželjnih genotipova ženskih i muških linija u govedarstvu. Ova metoda izrazito je važna u govedarstvu jer se radi o uniparnoj vrsti čiji je genetski napredak usporen ograničenim brojem potomaka koje jedna plotkinja može dati tokom produktivnog života. Putem embriotransfera omogućava se odabranim, najboljim plotkinjama da budu mnogo reproduktivnije.

Donori jajnih ćelija su odabrane genetski visoko vredne plotkinje kod kojih se hormonalno izazivaju višestruke ovulacije. Sledeći korak u procesu je oplodnja jajnih ćelija semenom odabranih priplodnjaka, zatim slede faze čuvanja, kultivisanja, konzervisanja, i faza prenošenja (transplatacije embriona u krave primaoce) kao poslednja. Na ovaj način od jedne krave godišnje se može dobiti čak 30 teladi. Ovaj metod reprodukcije primenjuje se sa ciljem da unapredi kvalitet postojeće populacije.