Dan polja Selsem soje na imanju Napredak

14. avgust 2018.

                Kompanija Delta Agrar organizovala je Dan polja Selsem soje na imanju „Napredak“ u Staroj Pazovi, sa ciljem da brojnim domaćim i inostranim partnerima predstavi  kako već dobro poznate sorte soje, tako i brojne novitete. Pored sortimenta predstavljeni je i poligon  za testiranje i selekciju novih sorti  brenda Selsem soje čiji je ova kompanija  ekskluzivni distributer  od 2005. godine, a koji je sastavni deo programa Delta Seme od 2011. godine.

             Tradicionalno organizovan Dan polja soje okupio je mnogobrojne poslovne  partnere, prijatelje i zainteresovane pojedince pruživši im mogućnost da  na oglednom polju površine od 8 ha obiđu oglede različitih sorti Selsem soje. Pored dobro poznatih i jednih od najrasprostranjenijih sorti soje na našem tržištu  Dukata ,Galeba i Gorštaka ,posetioci su mogli da se bliže upoznaju i sa novim sortama Selsem soje na našem tržištu, kao što su Panonka, Pelikan, Dana, Biser, Beta , Volođa .   

                  Selsem sorte soje  danas su priznate i prihvaćene ne samo na domaćem tržištu već i na inostranom tržištu, gde se posebno ističu tržište Italije,  kao i  u Rumunije,  Ukrajine, Rusije, Moldavije i od ove godine i   Republike Hrvatske i Grčke.

                 Prvi rezultati žetve obavljene u prvoj dekadi avgusta sa najranijim materijalima 00 grupe zrenja i prinosi od 4 – 5,1 t/ha pokazuju da se uspelo u nastojanju da se proizvodni potencijal naranijih sorti i linija soje podigne i približi do nivo proizvodnog potencijala sorti 0 i I grupe zrenja .

                Pored registrovanih sorti, posetioci su mogli da vide i 16 perspektivnih linija od kojih su neke u fazi priznavanja kako u Republici Srbiji, tako I u Italiji, Slovačkoj i Ukrajni, kao i sorte koje su  još uvek u procesu ispitivanja.  Delta Agrar će nastojati da u narednom periodu intenzivno radi na dopuni postojećeg sortimenta i registraciji novih sorti različitih grupa zrenja i fenotipskih karakteristika kod nas, ali i na sve većem broju inostranih tržišta.