KONTAKT
  • Helena DesančićMarketing i PR menadžer
    Detalji
    Tel: +381 (0)11 201 21 22 Pošaljite e-mail

Rekordi i rezultati Delta Agrara u prvoj polovini 2017. godine

21. jul 2017.

U prvoj polovini godine prihod Delta Agrara premašio je 16 milijardi dinara, uz ostvarenje brojnih rekorda u poljoprivrednoj proizvodnji. U ovoj kompaniji veruju da se samo uz stručan kadar i velika ulaganja u savremenu poljoprivredu mogu postići izvanredni rezultati - zato su investicije samo u prvih šest meseci ove godine iznosile 10 miliona evra.

Svoju voćarsku proizvodnju Delta Agrar proširio je na imanje u Zaječaru. Osim klupskih jabuka  koje proizvodi već nekoliko godina, kompanija počinje i proizvodnju trešanja. Voćnjak pod trešnjom predstavlja znatno veću investiciju. Dok je za hektar jabuka potrebno 30.000 evra, za hektar trešanja treba 100.000. Znanje i tehnologiju iz Čilea primeniće ovde, na svojim imanjima.

Na farmi Vražogrnac počeo je uzgoj ovaca uvozom prvih 237 ovaca i 20 ovnova iz Francuske. Plan je da u naredne dve godine na ovoj farmi bude 10.000 jagnjadi.

Na svim farmama Delta Agrara postignuto je rekordno prašenje od 18,9 prasadi po krmači, a apsolutna rekorderka je krmača koja je oprasila 34 prasića. Poređenja radi, top 25 danskih proizvođača postižu rezultat od 16,5 prasadi po krmači.

Ove godine očekuje se niži prinos pšenice u Srbiji  u odnosu na prošlu godinu. U Delta Agraru očekuju veći prinos i već su ostvareni rekordi u prinosu ječma od 9,3t/ha i pšenice od 10,5t/ha. Prosečan prinos pšenice u Srbiji je 4,85t/ha.

U prvih šest meseci ove godine ostvaren je izvoz od 45 miliona evra. Najviše se izvozi u zemlje EU, a zatim u Rusiju.

U Delta Agraru smatraju da ovakvim poslovnim rezultatima potvrđuju da poljoprivreda jeste velika šansa za Srbiju. Uslov za to je da poljoprivreda bude moderna, znanje zaposlenih vrhunsko, a investicije značajne i kontinuirane.