Uspešno realizovan projekat unapređenja konkurentnosti individualnih poljoprivrednih proizvođača

Uspešno realizovan projekat unapređenja konkurentnosti individualnih poljoprivrednih proizvođača

31. decembar 2020.

Delta Agrar je tokom 2020. uspešno sproveo integrativni model kooperacije i digitalizacije poljoprivrednog sektora, radi unapređenja konkurentnosti Delta Agrara i individualnih poljoprivrednih proizvođača na domaćem i inostranom tržištu.

U saradnji sa USAID-ovim Projektom za konkurentnu privredu, oformili smo kompaktnu grupu od preko 40 dobavljača u sektoru povrtarstva, koji su bili deo procesa jednogodišnje transformacije u digitalne dobavljače. Podršku im je pružio kompletan tim sektora voća i povrća Delta Agrara, zajedno uz timove iz ostalih sektora Delta Agrara i Delta Holdinga.

Proizvođači su prošli kroz proces primene standarda GlobalGap i “Zero residue“ ("Free from pesticide residues") proizvodnje, čime je unapređena tehnologija proizvodnje.

Takođe je uveden najsavremeniji softver za praćenje parametara proizvodnje i kretanja robe, AkoLogic. Krajnji cilj je bio unapređenje izveštavanja za svako gazdinstvo pojedinačno, zbirno po artiklima i količinama. Pomenuto softversko rešenje olakšava proces sertifikacije i resertifikacije i prepoznato je kao pouzdan alat od strane međunarodnih ritejlera. Ovaj softver omogućava i lakše praćenje količina koje pristižu od proizvođača iz različitih delove Srbije u realnom vremenu.

Posebno smo ponosni na to što je proces implementacije softvera realizovan u kontinuitetu tokom cele godine, uprkos pandemiji COVID 19.  Na tome smo posebno zahvalni kolegama koje su radile na implementaciji, poštujući mere bezbednosti i smernice, propisane od strane nadležnih organa za rad.

Trenutno su 32 dobavljača primenila zahteve Global Gap standarda sa ciljem da do kraja godine obavljaju proizvodnju čak 12 povrtarskih proizvoda.

Ističemo da su za dve kulture, paradajz i papriku, dva dobavljača usvojila kompleksan “Zero Residue” pristup proizvodnji, sve sa ciljem dobijanja kvalitetnijih proizvoda za potrošače uz postizanje boljih cena za proizvođače.

Svi individualni proizvođači iz ovog programa dobiće i dodatnu podršku od strane Delta Agrara, da od decembra ove godine svoje proizvode plasiraju putem novog Delta Agrar logističko-distributivnog centra za voće i povrće - World of Freshness u Novoj Pazovi, sa ciljem da se poboljša promet proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.