Proizvodnja suve šljive

Proizvodnja suve šljive

Kompanija Delta Agrar otpočela je 2015. godine proizvodnju suve šljive sorte Stenlej u sušari koja se nalazi u Kruševcu. Otkup šljive kompanija vrši u centralnoj i južnoj Srbiji i pažljivo bira proizvode koji kasnije prolaze kroz proces sušenja. Finalni koraci proizvodnje podrazumevaju rehidraciju, konzervaciju, iskoštičavanje, inspekciju i naravno pakovanje gotovog proizvoda.

Suva šljiva se prodaje u sledećim oblicima: original, bez koštice, sa košticom i seckane suve šljive u kocki za musli proizvođače i konditore.

Trenutni kapacitet sušare u Kruševcu je 700 tona suve šljive godišnje. Proizvedene količine rastu sa izvozom na nova tržišta. Do 2017 godine kompanija je ostvarila izvoz u Rusiju, Alžir, Češku, Slovačku, Sloveniju, Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Kvalitet “Original” suve šljive prepoznat je i na 24. Međunarodnom sajmu hrane World Food Moscow. Kompanija Delta Agrar osvojila je zlatnu medalju za Proizvod godine 2016 u kategoriji voća i povrća za suve šljiva sa i bez koštica.


Fizička i hemijska analiza:

Vlažnost (%): max 35; Kalijum sorbat (mg /Kg): 600-1000; Sadržaj ukupnog šećera (%): min 30-50; Kiselost (izražena kao jabučna kiselina %): 0.4-1.5; Sadržaj pepela koji se ne rastvara u HCl: 0.015-0.018