Dan polja Selsem soje

02. septembar 2016.

STARA PAZOVA, 02. septembar 2016. - Kompanija Delta Agrar organizovala je Dan polja soje na imanju Napredak u Staroj Pazovi tokom koga je predstavila svoj osnovni poligon za testiranje i selekciju novih materijala brenda Selsem čiji je ekskluzivni distributer od 2005. godine, a koji je sastavni deo programa Delta Seme od 2011. godine.

Tradicionalno organizovan Dan polja soje okupio je mnogobrojne partnere, prijatelje i interesne strane pruživši im mogućnost da obiđu oglede različitih sorti Selsem soje postavljene na ukupnoj površini od 8 ha. Među predstavljenim sortama našlo se osam sorti registrovanih u Srbiji: Galeb kao procentualno najprodavanija sorta u našoj zemlji, zatim Dukat, Gorštak, Volođa, Biser, Beta, kao i dve nove selekcije – Panonka i Pelikan. Ove dve sorte koje pripadaju ranijim grupama zrenja, registrovane su krajem prošle godine, a u proizvodnju će biti uvedene od 2017. godine.

Pored registrovanih sorti, posetioci su mogli da vide i 16 perspektivnih linija od kojih su neke u fazi priznavanja u Srbiji, EU, Italiji i Ukrajni, dok su neke još uvek u procesu ispitivanja. Na svim parcelama blagovremeno je primenjena celokupna agrotehnika, pri čemu je najranija sorta Vidra već pokošena i dala je 3,2 t/ha.

Sorte koje Delta Agrar uzgaja danas su priznate u Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Rusiji, Moldaviji i Italiji, zemlji lideru po ostvarenom prosečnom prinosu soje i zasejanim površinama. Kompanija će nastojati da u narednom periodu intenzivno radi na dopuni postojećeg sortimenta i registraciji novih sorti različitih grupa zrenja i fenotipskih karakteristika kod nas, ali i na interesnim inostranim tržištima.

Delta Agrar
Marketing i PR