Društveno odgovorno poslovanje

Delta Agrar, članica Delta Holdinga, u potpunosti prepoznaje značaj i neophodnost društveno odgovornog poslovanja i nastoji da ukupnom poslovnom etikom ostvari poziciju poštovanog člana društvene zajednice kojoj pripada. Društveno odgovorno poslovanje Delta Agrar usvojio je kao poslovni princip koji ostvaruje kroz visok kvalitet proizvoda i usluga koje pruža, očuvanje životne sredine i dobrih odnosa sa društvenom zajednicom. 

Delta Agrar se posvećeno bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i proizvodnjom hrane, uz poštovanje najstrožih standarda i zakona u oblasti bezbednosti i kvaliteta gotovih proizvoda. 

Podizanjem nivoa poljoprivredne proizvodnje u Srbiji i pomaganjem ekonomskog rasta individualnih poljoprivrednih proizvođača, Delta Agrar daje doprinos razvoju lokalne zajednice u kojoj posluje. 

Kao društveno odgovorna kompanija, Delta Agrar motiviše male proizvođače da se integrišu u dobro organizovana i profitabilna udruženja, koja prepoznaju integritet pojedinca kao proizvođača, sve uz primenu najviših standarda kvaliteta i bezbednosti, karakterističnih za proizvodnju velikih razmera. 

Jedan od prioriteta Delta Agrara je podsticanje poljoprivrednih proizvođača da ostanu u svojim domaćinstvima. Sklapanjem dugogodišnjih kooperativnih ugovora kroz proizvodnju za poznatog kupca, Delta Agrar omogućuje poljoprivrednim proizvođačima bolji životni standard, ostvaren od sopstvene proizvodnje. 

Udruživanje sa Delta Agrarom, najvećim agrosistemom u Srbiji, omogućuje savremenu proizvodnju, zdravstvenu bezbednost i vrhunski kvalitet proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, zahvaljujući edukaciji, stručnoj pomoći i kontroli proizvodnog procesa od strane Delta Agrara. Značajan napor ulaže se u pomaganje pojedinaca, malih proizvođača, u cilju shvatanja značaja savremene poljoprivredne proizvodnje, kvaliteta i standarda koji se traže na evropskom tržištu. 

Delta Agrar i Delta Holding zajedno sa svojim partnerima organizuju i projekat podrške inicijativa na bazi socijalnog preduzetništva sa ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji i zapošljavanja teže zapošljivih kategorija stanovništva pod nazivom "Zasad za budućnost". 

Pored navedenih aktivnosti, fabrike hrane koje posluju u sastavu Delta Agrara značajnim robnim donacijama kontinuirano pomažu socijalno ugroženo stanovništvo i lica sa invaliditetom širom Srbije. 

Delta Agrar i fabrike proizvodnje hrane članovi su pula donatora koji stipendiraju školovanje i zapošljavanje dece bez roditeljskog staranja u okviru programa Delta Fondacije – Fond za budućnost. 

  • Ekološka farma svinja 

U cilju održavanja izuzetno visokog nivoa sanitarne bezbednosti, na farmi svinja Napredak u Staroj Pazovi primenjen je menadžment sistem All-In All-Out. Ovaj sistem podrazumeva da grupe životinja istovremeno ulaze u određenu fazu proizvodnje i istovremeno je napuštaju, što znatno olakšava upravljanje farmom. U skladu sa evropskim propisima, životinjama je omogućeno slobodno kretanje. Klimatski uslovi su kontrolisani i održavaju se na optimalnom nivou koji omogućava ostvarivanje maksimalnih rezultata u proizvodnji. Primenjena tehnologija uključuje izuzetno visok ekološki nivo, prvenstveno u tretmanu otpadnih voda. Stajnjak sa farme dalje se prerađuje i koristi za đubrenje njiva, tako da otpadnih voda praktično i nema. Na taj način sprečeno je zagađenje lokalnih vodotokova, sve u skladu sa nacionalnom ali i regulativom EU u ovoj oblasti. Na farmi svinja Napredak u funkciji je postrojenje za iskorišćavanje biomase, ostataka ratarske proizvodnje, kao energenata. Bez obzira na to što se ovaj način dobijanja energije zasniva na sagorevanju biomase, ustanovljeno je da je oslobođena količina CO2 manja od količine tog gasa koje biljke apsorbuju u vegetacionom periodu. 

  • Prečišćavanje otpadnih voda 

Kompletan otpad koji nastaje tokom prerade mesa u fabrici Yuhor u Jagodini, tzv. konfiskar (kosti, iznutrice, kožice…) i sveža krv sakupljaju se i odvoze u kafileriju. Otpadne vode, tzv. tečni otpad, putem cevovoda odlaze u tank u kome se vrši biološka prerada, i tek onda ispuštaju se u gradski kolektor. 

  • Proizvodnja brašna bez negativnih efekata za životnu sredinu 

U industriji brašna i testenina Danubius 2009. godine instaliran je najsavremeniji mlin u regionu za preradu pšenice. Mlin švajcarskog proizvođača Biler (Buhler) garantuje visok nivo sanitarne zaštite u preradi pšenice, omogućava sterilizaciju brašna, eliminaciju nečistoća i larvi insekata, izuzetno je energetski efikasan (dvostruko manja potrošnja struje), i što je najvažnije, ne izbacuje nečistoće. 

  • Štednja vode i energije 

U voćnjaku jabuka Delta Agrara u Čelarevu, na više od 200 hektara uveden je sistem zalivanja kap po kap. Ugrađeni softver precizno prati potrebe biljke za zalivanjem u skladu sa njenom razvojnom fazom i vremenskim uslovima, zbog čega se voda troši maksimalno racionalno. U svim poslovnim jedinicama Delta Agrara u planu je da se sav otpad koristi za proizvodnju električne energije koja bi se koristila za potrebe kompanije. Održivost svih proizvodnih programa Delta Agrara osigurana je kroz ekološki aspekt, primenom najstrože regulative u oblasti zaštite životne sredine. 

Više o ekološkim naporima Delta Agrara možete pročitati ovde