Naše fabrike
KONTAKT

Danubius

Danubius

Brašno i testenine

U središtu vojvođanske žitnice, Novom Sadu, na raskršću vodenog, drumskog i železničkog saobraćaja nalazi se „Danubius”, kompanija za proizvodnju brašna i testenina. Osnovana je nakon Prvog svetskog rata 1918. godine kao Fabrika testa i konzervi, a danas je najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovim prostorima.

Od 2006. godine kada je Danubius postao deo Delta Holdinga u razvoj je uloženo 12,6 miliona evra. 2018. godine obeleženo je 100 godina postojanja, značajan jubilej za fabriku, ali i za mlinsku industriju u Srbiji, jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Kratak istorijat razvoja fabrike:

 • Osnovana 1918. godine kao Fabrika testa i konzervi
 • 1922. postaje Danubius - Prva bačka tvornica keksa i testa
 • 1932. postaje Fabrika makarona i testenina
 • 1945. godine Danubius je nacionalizovan i nalazi se u društvenom vlasništvu
 • 1956. godine Danubius organizaciono prelazi u „Mlinpred“
 • 1974. godine počinje da posluje kao samostalna radna organizacija kada ulazi u sastav Prehrambenog kombinata „Mlinpek“
 • Od 1984. godine Danubius posluje kao OOUR, RO AIK „Novi Sad“ (Osnovna organizacija udruženog rada u okviru Agroindustrijskog kombinata)
 • Početkom devedesetih godina prošlog veka formira se Društveno preduzeće Danubius, u čijem sastavu su poslovali: mlin Vojvodina, sadašnje preduzeće „Hleb“ i fabrika testenina Danubius
 • Pekarstvo se izdvojilo 1993. godine i formiralo posebno pekarsko preduzeće „Hleb“, a mlin i fabrika testenina ostaju u okviru preduzeća sa starim nazivom - Danubius
 • 1999. preduzeće je organizovano kao Danubius AD za preradu i promet žitarica i proizvodnju testenina
 • Prekretnica u bogatoj istoriji kompanije Danubius je 2006. godina kada fabrika ulazi u sastav Delta Agrara, čija je članica i danas

Politika zdravstvene bezbednosti proizvoda

„Danubius“ d.o.o. Novi Sad, kao članica Delta Holdinga, usvaja i poštuje korporativne vrednosti kompanije.

Bezbednost prehrambenih proizvoda obezbeđujemo primenom priznatih međunarodnih standarda – GFSI (Svetska inicijativa za bezbednost hrane).

Na samom početku lanca proizvodnje, bezbednost postižemo pažljivim izborom sirovina, dobavljača i uspostavljanjem kvalitetnih partnerskih odnosa sa njima.

Neprekidnom obukom i usavršavanjem svih zaposlenih obezbeđujemo kvalitetan i bezbedan proizvod.

Namera nam je da ulažemo u tehničko-tehnološki razvoj i unapređenje, da stalno povećavamo ekonomičnost, produktivnost i rentabilnost.

Naše glavno opredeljenje je ispunjenje zahteva naših potrošača, praćenjem preko zadovoljstva korisnika naših proizvoda.

„Danubius“ d.o.o. Novi Sad svojim resursima, aktivnostima i uslugama doprinosi očuvanju životne i radne sredine u sopstvenom okruženju.

Delatnosti i kapaciteti

Savremeni mlin sa kompjuterskim vođenjem može dnevno da samelje 300 tona pšenice i proizvede različite vrste brašna za sve namene. Silos za skladištenje i sušenje žitarica je ukupnog kapaciteta 65.000 tona. Fabrika testenine godišnje može da proizvede 15.000 tona testenine.