Nisu sve jabuke iste

Nisu sve jabuke iste

24. novembar 2021.

Sigurno ste, nekad u prolazu, čuli za „klupske sorte jabuka“. Klupske sorte su posebne po mnogo čemu, a krilatica koja ih prati „Nisu sve jabuke iste“ i nije slučajno nastala. 

A šta to „klupske“ zapravo znači? 

Naime, da bi proizvođač mogao da uvrsti klupske jabuke u svoju ponudu, on najpre mora da pokaže izvanredne performanse i posvećenost, bezbednost proizvoda i kvalitet u svom radu. Visoke standarde kvaliteta nije lako dosegnuti, a kada je reč o klupskim jabukama, posebno se vodi računa i o tačno propisanom sadržaju suve materije ploda, njegovom obliku, boji i veličini, kao i o minimalnoj čvrstoći mesnatog dela ispod kore. Tek kada je proizvođač spreman da dostigne standarde, koji su u ovom biznisu i te kako visoki, tada može da aplicira za licencu na osnovu koje ulazi u poseban klub proizvođača jabuka. 

Šta to dalje znači?  

Stvaraoci novih sorti – selekcionari, kažu: niko bez licence nema pravo da neovlašćeno prodaje brendirane sorte jabuka, da ih sadi i trguje njihovim sadnicama. Sa nosiocem licence pravi se plan proizvodnje, prometa i marketing aktivnosti, a čak i sama ambalaža u koju se ove sorte pakuju mora biti odobrena od strane nosioca brenda. Sve ovo garantuje da će potrošač, na kraju dana (ili s početka jeseni) dobiti isti kvalitet voća. 

Delta Agrar u svojim voćnjacima, pored tradicionalnih sorti, gaji čak osam klupskih sorti - Modi, Pink Lady, Kiku, Evelina, Isaaq, Red Moon, Rubens i SweeTango. Svaka se razlikuje, a svaka je toliko posebna, a mi ćemo vam u nastavku kratko opisati svaku pojedinačno. 

Predstavljamo vam sorte klupskih jabuka:

  • Modi svoj naziv nosi po čuvenom italijanskom umetniku Modigliani-u. Intenzivno crvena, baš kao boje sa Modiljianijevih ekspresionističkih portreta, uravnoteženog ukusa koji se smestio između slatkog i sa kiselog. Karakteriše je dug rok upotrebe, a na sobnoj temperaturi ostaje sočna nekoliko nedelja.  
  • Pink Lady je mnogima omiljena baš zato što je umereno slatka i ružičasta, hrskava i sočna, i prava gurmanska jabuka – izuzetan sastojak najukusnijih lenjih pita ili krambla od jabuke. 
  • Kiku se profilisala kao jabuka za aktivne pojedince koji vole sport, izuzetno je slatka, ali odlično ide u svako jelo i veoma je hranljiva. Prepoznaćete je po crvenoj boji u osnovi, prošaranoj žutim prugama. 
  • Evelina, hrskava i fina, crveno-žute boje, dugo ostaje sveža i poželjna.  
  • ISAAQ je malena jabuka, izgledom drugačija od ostalih jer lako staje u dlan i u svaki džep. Baš zato i poručuje: „Ja sam vam snack jabuka.“ Deca je zbog toga posebno vole, a ona dugo, dugo ostaje sveža. 
  • Red Moon je ona koja ima crveno meso. Ukus joj je specifičan, a ako bismo je mi opisivali, subjektivno, ona je nešto između jabuke, dunje i nara. Ne oksidira, pa je odlična za mešanje u razne oblike hrane – ceđeni sokovi, voćni kupovi, cideri. 
  • Rubens je u jednoj rečenici - savršen balans hrskave i slatke jabuke. 
  • SweeTango je slatka, hrskava, sočna, često baš zbog toga – omiljena među sladokuscima i najnovija u sorta našeg odabranog kluba klupskih jabuka koju ćete od naredne godine moći da nađete u prodaji.

 

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je uspela da (p)ostane klupski proizvođač, a sa njom smo i mi dobili ekskluzivno pravo da biramo najkvalitetnije jabuke s polica naših marketa. Koju god da odaberete, kvalitet je zagarantovan, a kako su i manje hemijski tretirane od ostalih – dobijete i zdraviji izbor u paketu. 

I za kraj, ne zaboravite da nas zapratite na društvenim mrežama Facebook i Instagram, ove jabuke su tamo, neretko, zvezde dana, ali i čitave nedelje. #nisusvejabukeiste